Περιγραφή: Αυτή η μεθοδολογία, γνωστή ως χαρτογράφηση σώματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως περιγράφεται ή να προσαρμοστεί σε διαφορετικά πλαίσια ανάλογα με το τι θέλουν οι εκπαιδευτές να συζητήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για επαγγελματίες και ερευνητές που στοχεύουν σε:
α) Να διερευνήσουν και να κατανοήσουν πώς τα συναισθήματα, οι πολιτισμικές νόρμες ή οι πρακτικές σχετίζονται με συγκεκριμένα μέρη του σώματος ή ενσαρκώνονται.
β) Αντιμετωπίζουν θέματα που τα άτομα δυσκολεύονται να εκφράσουν προφορικά.
γ) Να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μέσα σε ομάδες.
Σε αυτή τη δραστηριότητα, οι συμμετέχοντες/ουσες χρησιμοποιούν το σώμα τους και διάφορα υλικά τέχνης για να προβληματιστούν σχετικά με τον φυσικό τους εαυτό και να διερευνήσουν ευαίσθητα θέματα που επιθυμούν να συζητήσουν. Τα θέματα που μπορούν να διερευνηθούν περιλαμβάνουν την ταυτότητα και τις εμπειρίες από τη ζωή ή την εργασία σε συγκεκριμένες γειτονιές.
Αποτελέσματα
Αναπτυσσόμενες δεξιότητες
Αυτή η δραστηριότητα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων για τη συζήτηση δύσκολων θεμάτων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας.
Τύπος δραστηριότητας
(καταιγισμός ιδεών, συζήτηση, παιχνίδι ρόλων, προβληματισμός κ.λπ.)
Αναστοχασμός
Ομαδική εργασία
Περιβάλλον (εσωτερικό/εξωτερικό κ.λπ.)
Ένας ασφαλής χώρος (εσωτερικός ή εξωτερικός)
Χωρίστε τους/τις συμμετέχοντες/ουσες σε ζεύγη. Δώστε σε κάθε άτομο ένα μεγάλο φύλλο χαρτιού, αρκετά μεγάλο ώστε να διαγράψει το σώμα του. Βάλτε το ένα άτομο να ξαπλώσει στο χαρτί σε μια άνετη θέση. Το ταίρι του θα σχεδιάσει στη συνέχεια ένα περίγραμμα γύρω από το σώμα του.
Επιλέξτε συγκεκριμένα θέματα ή ερωτήσεις για την άσκηση (π.χ. συναισθήματα, εμπειρίες ζωής). Ζητήστε από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να απεικονίσουν αυτά τα θέματα στο περίγραμμα του σώματός τους χρησιμοποιώντας υποδείξεις. Για παράδειγμα:
«Σχεδιάστε εκεί που νιώθετε ευτυχία ή φόβο».
«Πώς θα αισθανόσασταν αν διαγιγνώσκονταν με μια ασθένεια;»
«Πώς θα αισθανόσασταν αν γινόσασταν γονέας ή νονός;»
Ζητήστε από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να μοιραστούν τις ζωγραφιές τους με την ομάδα. Προαιρετικά, εναλλάξτε τα ζεύγη για να έχετε νέες προοπτικές. Επεκτείνετε τις αρχικές ζωγραφιές θέτοντας περισσότερες ερωτήσεις. Οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν να προσθέσουν περισσότερες λεπτομέρειες ή να γράψουν ιδέες σε post-it σημειώσεις που θα κολλήσουν στον χάρτη σώματος.
Κάθε άτομο παρουσιάζει το σχέδιο του συντρόφου του και εξηγεί την εμπειρία του, προωθώντας την ενεργητική ακρόαση. Ο στόχος είναι να εκφραστούν πλήρως.
Η μέθοδος είναι κατάλληλη για τη συζήτηση ή τη διερεύνηση ευαίσθητων ή άγνωστων θεμάτων. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να μοιράζονται τη δουλειά τους με τη δική τους άνεση και ρυθμό. Οι καλλιτεχνικές ικανότητες δεν είναι απαραίτητες. Χρησιμοποιήστε υλικά ή τεχνικές με τις οποίες οι συμμετέχοντες/ουσες είναι εξοικειωμένοι/ες ή τους/τις αρέσει. Φυλάξτε τα σχέδια σε ασφαλές μέρος μέχρι οι συμμετέχοντες/ουσες να είναι έτοιμοι/ες να τα μοιραστούν. Διεξάγετε αυτή τη δραστηριότητα σε μικρές ομάδες των 6-10 συμμετεχόντων, με μέγιστο αριθμό 12 ατόμων.
Κρατήστε μια στοίβα από μολύβια, μαρκαδόρους, κιμωλίες, χρώματα και διακοσμητικά σε ένα σημείο που θα μπορεί όλη η ομάδα να χρησιμοποιήσει.
Παραλλαγές: Θα μπορούσατε να χωρίσετε το περίγραμμα του σώματος έτσι ώστε κάθε μέρος να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική πτυχή της ταυτότητας (π.χ. μητέρα, κόρη, εργάτης εργοστασίου κ.λπ.).