Αυτό το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για να εμπλέξει διάφορες ομάδες-στόχους στην κατανόηση βασικών εννοιών της καλής πολιτειότητας. Στόχος του είναι να προωθήσει συζητήσεις σχετικά με θετικές συμπεριφορές εντός των τοπικών κοινοτήτων.
Τύπος δραστηριότητας
(καταιγισμός ιδεών, συζήτηση, παιχνίδι ρόλων, προβληματισμός κ.λπ.)
Εργαστήριο για την ιδιότητα του πολίτη
Ο εκπαιδευτής ξεκινά θέτοντας στους εκπαιδευόμενους τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Στη συνέχεια, ο/η εκπαιδευτής εξηγεί βασικές έννοιες και ορισμούς που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη, ξεκινώντας από την ιστορική εξέλιξη της ιδέας.
Ορισμός: Στην αρχαιότητα, η ιδιότητα του πολίτη σήμαινε την ένταξη σε μια πόλη, με λίγους μόνο εκλεκτούς να δικαιούνται αυτή την ιδιότητα, αποκλείοντας τους δούλους και τους ξένους. Σήμερα, η ιδιότητα του πολίτη αναφέρεται στη συμμετοχή σε ένα έθνος-κράτος, που αποκτάται με δικαίωμα γέννησης ή μέσω νομικών διαδικασιών, όπως η μετανάστευση.
Οι συμμετέχοντες/ουσες χωρίζονται σε δύο ομάδες, στην καθεμία από τις οποίες δίνονται 6 λεπτά, ένα flipchart και μαρκαδόροι. Επιλέγεται ένας/μια εκπρόσωπος για κάθε ομάδα.
Ομάδα 1: Καταγράψτε τα πιο σημαντικά δικαιώματα του πολίτη.
Ομάδα 2: Αναφέρετε τα σημαντικότερα καθήκοντα ενός πολίτη.
Μετά από 6 λεπτά, ο/η εκπρόσωπος κάθε ομάδας παρουσιάζει τα αποτελέσματά του σε 3 λεπτά, ακολουθούμενη από πρόσθετες εισηγήσεις από την άλλη ομάδα και τον/την εκπαιδευτή.
Ο/Η εκπαιδευτής σχεδιάζει έναν πίνακα με δύο στήλες: «Καλός πολίτης» και «Κακός πολίτης». Ξεκινά μια συζήτηση όπου οι εκπαιδευόμενοι/ες αποφασίζουν σε ποια στήλη ανήκουν ορισμένες ενέργειες.
Παραδείγματα ενεργειών: Πληρώνουν φόρους, είναι ανεύθυνοι, σέβονται το κράτος δικαίου, καταστρέφουν την περιουσία της πόλης, συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, είναι εγωιστές, φροντίζουν τους δημόσιους χώρους, ψηφίζουν, δεν σέβονται την εξουσία, είναι πατριώτες και είναι κοινωνικά δεσμευμένοι.
Πρόσθετες δράσεις μπορούν να προταθούν από τον/την εκπαιδευτή ή τους/τις συμμετέχοντες/ουσες κατά τη διάρκεια της συζήτησης.