Paktiska tips, verktyg och metoder för icke-statliga organisationer och vuxenutbildningsanordnare
*Utbildning
*Intern kommunikation
Ökad medvetenhet
*Tillhandahålla utbildningsresurser och utbildningstillfällen för anställda på alla nivåer i organisationen.
*Erbjud workshops eller webbseminarier. Inkludera fallstudier och exempel från verkliga livet för att illustrera effekterna av att införliva dessa principer.
*Uppmuntra medarbetarna att ställa frågor, dela med sig av sina erfarenheter och aktivt delta i inlärningsprocessen.
*Använd interna kommunikationskanaler, som nyhetsbrev, intranätportaler eller digital skyltning, för att regelbundet dela information och uppdateringar om utformning av samhällsomfattande tjänster.
*Lyft fram framgångshistorier, bästa praxis och initiativ som överensstämmer med principerna för inkludering.
*Lyfta fram anställda eller team som har gjort betydande insatser för att genomföra principerna för utformning av samhällsomfattande tjänster.
*Uppmuntra återkoppling och skapa utrymmen där medarbetarna kan dela med sig av sina idéer, förslag och erfarenheter när det gäller tillgänglighet och inkludering.
*Det finns en förståelse i organisationen för vad universell tjänstedesign är.
*Det finns en tydlig förståelse för hur man tillämpar principerna för utformning av samhällsomfattande tjänster på aktiviteterna i SEDN.
*Åtgärdsplan med KPI:er
Ramverk för balanserat styrkort
*Baserat på resultaten av prototypen och testningen som genomfördes i enhet 1, ämne2, skriv en plan för implementering baserat på The Balanced Scorecard. Detta tillvägagångssätt ger en strukturerad metod för att definiera nyckeltal och anpassa dem till de övergripande målen för genomförandet av utformningen av samhällsomfattande tjänster.
*Fastställ de specifika nyckeltal som ska mäta framsteg och framgång i genomförandet av de samhällsomfattande tjänsterna. KPI:erna ska vara mätbara, relevanta och anpassade till de definierade målen.
*Sätt upp realistiska och uppnåeliga mål för varje KPI. Målen bör vara specifika och tidsbundna, så att de ger en tydlig riktning och mätbara mål. Ta hänsyn till basdata eller riktmärken, branschstandarder eller bästa praxis när du fastställer lämpliga mål för varje KPI.
*Skapa handlingsplaner som beskriver de specifika strategierna, aktiviteterna och initiativen för att uppnå de definierade syftena och målen.
*Involvera representanter från samhället i planeringen
*Handlingsplanen är kortfattad och består av tydliga och mätbara nyckeltal, mål och aktiviteter.
*Planen är förankrad hos lokala partners och företrädare för samhället.
*Partnerskapsavtal
*Gemensamma program
Samarbetsinriktad strategi
*Samarbeta med lokala organisationer. Utnyttja deras expertis, resurser och nätverk för att öka effekten och räckvidden av tjänsterna.
*Upprätta formella partnerskapsavtal eller samförståndsavtal med lokala partners. Dessa avtal beskriver roller, ansvar, förväntningar och åtaganden för varje partner. Klargör målen för samarbetet, de resurser och det stöd som varje partner ska tillhandahålla samt de ömsesidiga fördelarna med partnerskapet.
*Utveckla gemensamma program eller tjänster med lokala partners för att tillgodose samhällets behov på ett heltäckande och integrerat sätt.
*Är det tydligt vilket mervärde varje partner tillför samarbetet?
*Finns det några andra partners eller expertis som saknas?
Undersökningar
Runda bord
Kvantitativa och kvalitativa metoder
*Regelbundet utvärdera hur effektivt samarbetet är, samla in data om resultat och hur nöjda kunderna är, och använda denna information för att fatta välgrundade beslut och göra förbättringar.
*Regelbundet utvärdera gemensamma åtgärder och gemensamma program och förbättra dem i enlighet med detta.
*Gå regelbundet tillbaka till din plan och dina KPI:er.
Är de tillhandahållna tjänsterna i linje med principerna för universell utformning?
Vad är återkopplingen från samhällsmedlemmarna?
Vad är återkopplingen från lokala partner?
Beaktas återkopplingen när tjänsterna förbättras?
*Designtänkande
*Designsprintar
Samarbetsinriktad strategi
*Involvera lokala partners och medlemmar i samhället för att ta fram innovativa idéer och lösningar för utformning av samhällsomfattande tjänster i ditt område.
*Brainstorming, workshops och rundabordssamtal är traditionella metoder för att samla in nya idéer.
*Designtänkande är en människocentrerad metod som uppmuntrar kreativ problemlösning och innovation. Det innebär empati med användarna, definition av problemet, generering av idéer, prototyper och testning av lösningar. Genom att använda tekniker som mindmapping och snabba prototyper gör designtänkande det möjligt för designers att utforska innovativa lösningar som effektivt tillgodoser användarnas behov.
*Designsprintar är tidsbegränsade, fokuserade designövningar som komprimerar designprocessen till en kort period. De innebär vanligtvis intensivt samarbete, snabb prototypframtagning och feedback från användarna. Designsprintar hjälper till att påskynda innovationsprocessen, så att designers snabbt kan iterera, testa och förfina idéer.
*Välja de metoder och steg som är relevanta för en konkret tjänst och behoven hos medlemmarna i samhället.
*Varför behöver ni införa innovation i er tjänst? Vad är mervärdet för slutanvändarna?
*Har du valt relevant metod för att samla in synpunkter?
*Har ni en plan för hur ni ska följa upp effekterna av innovation i er tjänst?
*Intervjuer
*Testning av användbarhet
Kvalitativ metod
*Användarundersökningsmetoder, som intervjuer, observationer och användbarhetstester, hjälper designers att få insikt i användarnas behov, beteenden och preferenser. Genom att förstå målgruppen kan designers identifiera ouppfyllda behov och upptäcka innovativa möjligheter. Dessa undersökningsmetoder ger värdefull feedback som kan användas i designprocessen och generera innovativa lösningar.
*Vem är målgruppen för att samla in feedback?
*Vilket är det bästa sättet att samla in feedback?
*Hur använder man feedback?
Plattformar för teamsamarbete
Verktyg för internt informationsutbyte
Intern kommunikation
Plattformar som Microsoft Teams, Slack eller Google Workspace tillhandahåller kanaler och utrymmen för team att samarbeta, kommunicera och dela projektrelaterad information. Dessa plattformar underlättar realtidsmeddelanden, fildelning, videokonferenser och uppgiftshantering, så att teammedlemmarna kan arbeta tillsammans på ett effektivt sätt med tjänstedesigninitiativ.
Det finns många sätt att dela information. Ett intranät är en intern webbplats eller portal som fungerar som ett centralt nav för att dela information, resurser och uppdateringar.
Interna nyhetsbrev kan användas för att dela med sig av uppdateringar, framgångshistorier, bästa praxis och kommande evenemang relaterade till tjänstedesign.
Virtuella möten och webbseminarier möjliggör kommunikation och samarbete i realtid, särskilt för team som arbetar på distans eller är geografiskt utspridda. Plattformar som Zoom, Microsoft Teams eller WebEx kan användas för att genomföra teammöten, workshops eller utbildningstillfällen relaterade till initiativ för tjänstedesign.
Interna samarbetsplattformar upprättas och används av team som arbetar med projekt för utformning av samhällsomfattande tjänster.
Interna verktyg för informationsutbyte är identifierade och välkända bland de team som arbetar med projekt för universell utformning.
Information om framsteg delas och det finns möjlighet till feedback/kommentarer från teamen.
Sociala medier
E-post
Extern kommunikation
Genom att använda sociala medieplattformar som Facebook, Twitter, LinkedIn eller Instagram kan organisationer nå ut till en bredare publik och engagera sig med intressenter i realtid. Dessa plattformar kan användas för att dela uppdateringar, höjdpunkter från projekt, relevanta artiklar eller blogginlägg, evenemangsmeddelanden och för att främja samtal om tjänstedesign och relaterade ämnen.
Med hjälp av riktade e-postkampanjer kan organisationer kommunicera uppdateringar, nyhetsbrev och relevant information om sina tjänstedesigninitiativ till prenumeranter som har uttryckt intresse. Det möjliggör direkt kommunikation med en specifik målgrupp och ger en möjlighet att vårda relationer och engagera intressenter.
Andra sätt att kommunicera externt är organisationens webbplats och evenemang online och offline.
Vilka är de bästa kanalerna för att kommunicera era initiativ?
Vilka kanaler används mest av medlemmarna i samhället?
Finns det möjligheter till tvåvägskommunikation via befintliga kanaler?
Kapacitetsuppbyggnad
Samarbete
Samarbetsinriktad strategi
Samarbeta med lokala partners, samhällsorganisationer och andra relevanta intressenter för att dra nytta av deras expertis, resurser och nätverk. Genom att arbeta tillsammans kan hållbarhetsarbetet stärkas genom gemensam planering, resursdelning och kollektiv påverkan.
Investera i kapacitetsbyggande initiativ för att ge medlemmar i samhället, organisationer och tjänsteleverantörer den kunskap och de färdigheter som krävs för att upprätthålla åtgärder för utformning av samhällsomfattande tjänster. Det kan handla om utbildningsprogram, workshops eller plattformar för kunskapsdelning som bygger upp individernas kapacitet att upprätthålla och förbättra de inkluderande tjänsterna över tid.
Utforma åtgärder för universella tjänster med anpassningsförmåga och skalbarhet i åtanke. Beakta möjligheten till tillväxt, replikering eller utvidgning av inkluderande tjänster för att nå fler individer och samhällen. Bygg in flexibilitet i utformningen för att tillgodose förändrade behov.
Är er tjänst tillräckligt flexibel för att kunna anpassas till förändrade behov?
Finns det ett etablerat samarbete med lokala partner?
Vilka initiativ för kapacitetsuppbyggnad finns på plats för egna team och för lokala partner?