Log Out
Logga ut
Esci
Изход
Αποσύνδεση
Page X of Y

Ενότητα 4: Σχεδιασμός υπηρεσιών σε Κοινωνικοοικονομικά μη Προνομιούχες Γειτονιές

29
GR
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.

Materials

Материали

Υλικά

Materiali

Material

Equipment

Оборудване

Εξοπλισμός

Attrezzatura

Utrustning

Duration

Продължителност

Διάρκεια

Durata

Varaktighet

Outcomes

Резултати

Αποτελέσματα

Risultati

Resultat

Skills related

Свързани умения

Σχετικές Δεξιότητες

Competenze Correlate

Relaterade färdigheter

Step-by-step guidelines
for completion of the exercise

Стъпка по стъпка указания за изпълнение на упражнението

Βήμα προς βήμα οδηγίες για την ολοκλήρωση της άσκησης

Linee guida passo-passo per il completamento dell’esercizio

Steg-för-steg riktlinjer för att slutföra övningen

No items found.

Tips and tricks

Съвети и трикове

Συμβουλές και κόλπα

Consigli e trucchi

Tips och tricks

Debriefing questions/Follow-up discussion questions

Въпроси за обратна връзка / Въпроси за последваща дискусия

Ερωτήσεις απολογισμού / Ερωτήσεις για επακόλουθη συζήτηση

Domande di debriefing / Domande di discussione successiva

Debriefing frågor / Uppföljningsdiskussionsfrågor

No items found.

Σκοπός αυτής της ενότητας είναι η επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

α) Απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις αρχές της συνδημιουργίας και του σχεδιασμού με επίκεντρο τον χρήστη για την ενεργό συμμετοχή και την ενδυνάμωση των μελών της κοινότητας για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης.

β) Καλλιέργεια δεξιοτήτων στη διαμόρφωση υπηρεσιών που είναι χωρίς αποκλεισμούς και εύκολα προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες, χρησιμοποιώντας τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού.

γ) Διερεύνηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της κοινωνικής καινοτομίας για την προώθηση βιώσιμων λύσεων για μειονεκτούσες κοινότητες.

 

Ως πάροχοι υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές, ο ρόλος σας στην επινόηση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων για τις κοινότητες που εξυπηρετείτε είναι καθοριστικός. Η υιοθέτηση της προσέγγισης που αποκαλείται "συμμετοχή των δικαιούχων και του κοινού" είναι σημαντική και συνεπάγεται την ενεργό συμμετοχή και συμβολή των κατοίκων και των μελών της κοινότητας σε αυτές τις γειτονιές. Αυτή η συνεργατική προσπάθεια επιτρέπει τον εντοπισμό των ειδικών αναγκών και ανησυχιών της κοινότητας, επιτρέποντας τη συνδημιουργία προσαρμοσμένων λύσεων.

Η ενσωμάτωση των μελών της κοινότητας στη διαδικασία σχεδιασμού των υπηρεσιών είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της ανταπόκρισης των λύσεών σας στις ιδιαίτερες ανάγκες και περιστάσεις τους. Ακούγοντάς τους ενεργά και εμπλέκοντάς τους, κερδίζετε την έγκριση και την υποστήριξή τους, που είναι απαραίτητη για την επιτυχία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας. Επιπλέον, αυτή η συνεργατική στάση καλλιεργεί μεγαλύτερη ιδιοκτησία και δέσμευση της κοινότητας με τις λύσεις, προωθώντας τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας με την πάροδο του χρόνου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η προσέγγιση αυτή υπερβαίνει την απλή δημιουργία αποτελεσματικών υπηρεσιών- διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Ενσωματώνοντας τις ανάγκες και τις προοπτικές των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στο σχεδιασμό των υπηρεσιών σας, εξασφαλίζετε την προσβασιμότητα και την ανταπόκρισή τους στις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες αυτές. Κατά συνέπεια, αυτό προωθεί πιο περιεκτικά και δίκαια αποτελέσματα, συμβάλλοντας στη γενικότερη προώθηση της κοινωνικής ένταξης σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές.

 

Χτίζοντας σχέσεις και εμπιστοσύνη με την κοινότητά σας

Για τους παρόχους υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές, η αποτελεσματική δέσμευση της κοινότητας εξαρτάται από τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων και εμπιστοσύνης με την κοινότητα που εξυπηρετείται. Σε αυτό το τμήμα κατάρτισης, σκοπεύουμε να σας εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα εργαλεία και τις στρατηγικές που είναι απαραίτητες για την ιεράρχηση της οικοδόμησης σχέσεων και την εμπλοκή με την κοινότητα με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και τις ανησυχίες της.

Το πρώτο κρίσιμο βήμα στην εμπλοκή της κοινότητας περιλαμβάνει την καλλιέργεια θετικών σχέσεων με τη δημογραφική ομάδα-στόχο. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της κοινότητας ή του δημογραφικού στόχου που εξετάζεται, την εκπόνηση ενός σχολαστικά σχεδιασμένου σχεδίου δέσμευσης της κοινότητας, το οποίο είναι γεμάτο με σαφείς στόχους, και την ενεργό συμμετοχή σε προσπάθειες που καλλιεργούν την εμπιστοσύνη και δημιουργούν δεσμούς με την κοινότητα

Υπάρχει πληθώρα τρόπων για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες οικοδόμησης σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης συγκεντρώσεων στην κοινότητα, της διεξαγωγής ατομικών συνεντεύξεων, της διεξαγωγής διαδικτυακών ερευνών, της αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της διεξαγωγής τηλεφωνικών ερευνών. Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων, διασφαλίζετε ότι η διαδικασία εμπλοκής της κοινότητας είναι προσαρμοσμένη ώστε να καλύπτει τις ακριβείς ανάγκες και ανησυχίες της κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μελών της κοινότητας. Επιπλέον, καθώς καλλιεργείτε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δικαιούχων, διευκολύνεται η παροχή απρόσκοπτων υπηρεσιών που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις τους.

 

Εφαρμογή των αρχών της συν-δημιουργίας και του σχεδιασμού με επίκεντρο τον χρήστη

Ως πάροχοι υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές, ας ξεκινήσουμε μαζί ένα ταξίδι στη διαδικασία συνεργατικού σχεδιασμού της συν-δημιουργίας. Αυτή η μεθοδολογία δίνει τη δυνατότητα σε διαφορετικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων τόσο εσάς όσο και της κοινότητας που εξυπηρετείτε, να ενωθούν και να συνδιαμορφώσουν λύσεις που ανταποκρίνονται αυθεντικά στις ανάγκες σας. Μέσω των συνεργατικών προσπαθειών, μπορούμε να αναπτύξουμε λύσεις που δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματικές αλλά και καλύτερα προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση των ξεχωριστών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινότητά σας.

Παράλληλα με τη συν-δημιουργία, θα εμβαθύνουμε και στη σφαίρα των αρχών του σχεδιασμού με επίκεντρο τον χρήστη. Οι αρχές αυτές δίνουν προτεραιότητα στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των τελικών χρηστών, οι οποίοι, στο πλαίσιο αυτό, αποτελούν τα μέλη της κοινότητάς σας. Θέτοντας τις απόψεις τους στο επίκεντρο της διαδικασίας σχεδιασμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι μόνο προσβάσιμα αλλά και χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι οι λύσεις που αναπτύσσουμε είναι προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες της κοινότητάς σας, ενισχύοντας την αίσθηση της ιδιοκτησίας και της δέσμευσης μεταξύ των δικαιούχων.

Η συν-δημιουργία αποτελεί μια προσέγγιση συνεργατικού σχεδιασμού, κατά την οποία οι τελικοί χρήστες και τα ενδιαφερόμενα μέρη συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό προϊόντων, υπηρεσιών ή λύσεων. Περιλαμβάνει τη συνεργασία με τους χρήστες για τον εντοπισμό των αναγκών τους και τον συλλογικό σχεδιασμό λύσεων για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών. Η συν-δημιουργία συμβάλλει στη δημιουργία προϊόντων ή υπηρεσιών με επίκεντρο τον χρήστη, τα οποία είναι πιο συναφή και αποτελεσματικά. Επιπλέον, εμπλέκοντας ένα ευρύ φάσμα ατόμων στη διαδικασία σχεδιασμού, η συν-δημιουργία μπορεί να διευκολύνει την κοινωνική ένταξη παρέχοντας μια πλατφόρμα για περιθωριοποιημένες κοινότητες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο σχεδιασμός με επίκεντρο τον χρήστη ενσωματώνει μια προσέγγιση του σχεδιασμού που περιστρέφεται γύρω από την τοποθέτηση των απαιτήσεων και των προτιμήσεων των τελικών χρηστών στο επίκεντρο της διαδικασίας σχεδιασμού. Περιλαμβάνει την κατανόηση των αναγκών, των στόχων και των προτιμήσεων των χρηστών και τη διαμόρφωση λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτές. Ο σχεδιασμός με επίκεντρο τον χρήστη μπορεί να βελτιώσει τη χρηστικότητα και την προσβασιμότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες ή εκείνων που μπορεί να έχουν αποκλειστεί από τις συμβατικές διαδικασίες σχεδιασμού.

User-centered design is an approach to design that puts the needs and wants of end-users at the center of the design process. It involves understanding the user's needs, goals, and preferences and designing solutions that meet those needs. User-centered design can improve the usability and accessibility of products and services for all users, including those with disabilities or who may have been excluded from traditional design processes.

Σχεδιάζοντας με επίκεντρο τον τελικό χρήστη, ο σχεδιασμός με επίκεντρο τον χρήστη έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την κοινωνική ένταξη μέσω της δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών που είναι προσβάσιμα σε όλα τα άτομα.[1] 

Η διαδικασία σχεδιασμού υπηρεσιών περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες

❖    Εργαστήριο σχεδιαστικής σκέψης

❖    Συνεδρίες συν-σχεδιασμού

❖    Έρευνα χρηστών

❖    Storyboarding

❖    Εργαλεία ψηφιακής συνεργασίας

Ανάλυση, εφαρμογή και παρακολούθηση της ανατροφοδότησης

Ως πάροχοι υπηρεσιών σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη σημασία της ανάλυσης και της παρακολούθησης της ανατροφοδότησης. Η συνεργατική διαδικασία σχεδιασμού της συνδημιουργίας και η έμφαση στις αρχές του σχεδιασμού με επίκεντρο τον χρήστη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ανατροφοδότηση από την κοινότητα που εξυπηρετείτε. Ακούγοντας ενεργά τις συνεισφορές και τις εμπειρίες τους, αποκτάτε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη συνάφεια των λύσεων που εφαρμόζετε.

Η τακτική ανάλυση και παρακολούθηση της ανατροφοδότησης που λαμβάνετε σας επιτρέπει να εντοπίζετε τομείς βελτίωσης και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών της κοινότητας. Βοηθά επίσης στη μέτρηση του αντίκτυπου των πρωτοβουλιών σας και στην κατανόηση του πόσο καλά ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες της κοινότητας.

Η διαδικασία αξιολόγησης και παρακολούθησης περιλαμβάνει τακτικές έρευνες, ομάδες εστίασης, έντυπα ανατροφοδότησης και άλλες μορφές αξιολόγησης για την κάλυψη των αναγκών της κοινότητας.

●      Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των εντύπων ανατροφοδότησης

●      Παραδοσιακά μέσα συλλογής ανατροφοδότησης: σε χαρτί, ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια κ.λπ.

●      Η δοκιμή χρηστών περιλαμβάνει την παρατήρηση των μελών της κοινότητας και τη συλλογή ανατροφοδότησης σχετικά με τις εμπειρίες τους. Μπορεί επίσης να ολοκληρωθεί αυτοπροσώπως ή μέσω διαδικτυακών εργαλείων δοκιμών.

Αρχές σχεδιασμού υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς

(Εικόνα 4.6) Ως πάροχοι υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές, ας εξερευνήσουμε μαζί τους ορισμούς και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή η μεθοδολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες που παρέχετε είναι προσβάσιμες, δίκαιες και προσαρμόσιμες στις ποικίλες ανάγκες των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από περιθωριοποιημένα τμήματα της κοινότητάς σας.

Εφαρμόζοντας τις αρχές του σχεδιασμού υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς, έχετε τη δυνατότητα να αναπτύξετε πρωτοβουλίες που είναι προσβάσιμες, προσαρμόσιμες και ενδυναμωτικές για τα άτομα που διαμένουν σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές. Αυτή η προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς διευκολύνει τη συμμετοχή και το όφελος για όλα τα άτομα, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Επιπλέον, η υιοθέτηση του σχεδιασμού υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς ενθαρρύνει τη συμμετοχή της κοινότητας, καθώς εμπλέκει τα μέλη της κοινότητας στη διαδικασία σχεδιασμού. Μέσω της συνεργασίας μαζί τους, αποκτάτε βαθύτερη γνώση των απαιτήσεών τους και μπορείτε να προσαρμόσετε τις υπηρεσίες σας ανάλογα, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική ευημερία και την κοινωνικοοικονομική πρόοδο της κοινότητας. Αυτό όχι μόνο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινότητας, αλλά ενισχύει και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σας, επιδρώντας θετικά στη ζωή όσων βοηθάτε.

Ο καθολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διαμόρφωση προϊόντων και περιβάλλοντος που είναι προσβάσιμα και χρηστικά από άτομα όλων των ηλικιών, ικανοτήτων και υποβάθρων. Στόχος του είναι η ανάπτυξη περιβαλλόντων και προϊόντων χωρίς αποκλεισμούς που δεν απαιτούν ξεχωριστούς σχεδιασμούς για διαφορετικές δημογραφικές ομάδες, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο δυνατό εύρος χρηστών[2].

Ενώ ο σχεδιασμός υπηρεσιών μπορεί να ενσωματώνει πτυχές του καθολικού σχεδιασμού, όπως η διασφάλιση της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας, ο καθολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα και δεν περιορίζεται μόνο στις υπηρεσίες. Επεκτείνεται στο σχεδιασμό προϊόντων, δομών και άλλων περιβαλλόντων, ενώ ο σχεδιασμός υπηρεσιών είναι αφιερωμένος στη δημιουργία υπηρεσιών. Συνοψίζοντας, ενώ τόσο ο σχεδιασμός υπηρεσιών όσο και ο καθολικός σχεδιασμός μοιράζονται κοινή εστίαση σε λύσεις με επίκεντρο τον χρήστη, ο σχεδιασμός υπηρεσιών επικεντρώνεται ειδικά στη δημιουργία υπηρεσιών, ενώ ο καθολικός σχεδιασμός δίνει ευρύτερη έμφαση στη δημιουργία προϊόντων και περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων.

Η εφαρμογή των αρχών του σχεδιασμού καθολικών υπηρεσιών κατά την οργάνωση δραστηριοτήτων για άτομα που κατοικούν σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές μπορεί να αποφέρει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

❖    Βελτιωμένη προσβασιμότητα και συμμετοχικότητα

❖    Εξατομικευμένες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων

❖    Προώθηση της ενδυνάμωσης και της εμπλοκής στην κοινότητα


Εφαρμογή του καθολικού σχεδιασμού υπηρεσιών στην πράξη

Κατά τη διάρκεια αυτού του τμήματος, θα εξερευνήσουμε τα εργαστήρια συν-σχεδιασμού, τις συνεδρίες δημιουργίας πρωτοτύπων ( prototypes) και τις δοκιμές υπό την καθοδήγηση της κοινότητας. Ενσωματώνοντας αυτές τις μεθοδολογίες, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι υπηρεσίες που παρέχετε είναι προσαρμοσμένες ώστε να καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις της κοινότητας που εξυπηρετείτε.

Οι συνεδρίες δημιουργίας πρωτοτύπων (prototypes) προσφέρουν την ευκαιρία να πειραματιστείτε με ιδέες και έννοιες με απτό τρόπο, συγκεντρώνοντας ανατροφοδότηση από την κοινότητα για την περαιτέρω βελτίωση του σχεδιασμού των υπηρεσιών. Επιπλέον, η δοκιμή υπό την καθοδήγηση της κοινότητας εγγυάται ότι οι υπηρεσίες υποβάλλονται σε αξιολόγηση και επικύρωση από εκείνους που πρόκειται να επωφεληθούν περισσότερο, διασφαλίζοντας έτσι τη συνάφεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Το αρχικό βήμα στο σχεδιασμό των υπηρεσιών περιλαμβάνει τον ακριβή προσδιορισμό των αναγκών και των ανησυχιών των δημογραφικών ομάδων-στόχων. Με την ενσωμάτωση των αρχών του καθολικού σχεδιασμού, στοχεύουμε στην ανάπτυξη πιο περιεκτικών και προσβάσιμων υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ατόμων. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας σχεδιασμού, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες και ανησυχίες των δημογραφικών ομάδων-στόχων. Αντιλαμβανόμενοι τις βασικές αρχές των υπηρεσιών και του καθολικού σχεδιασμού, μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα και τον συνολικό αντίκτυπο. Η ενσωμάτωση των αρχών του καθολικού σχεδιασμού και η αντιμετώπιση των μοναδικών αναγκών της κοινότητας μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα στο σχεδιασμό υπηρεσιών.

Η εφαρμογή των αρχών σχεδιασμού καθολικών υπηρεσιών απαιτεί μια συνεργατική και διαδραστική προσέγγιση. Είναι επιτακτική η στενή συνεργασία με τα μέλη της κοινότητας για την κατανόηση των απαιτήσεών τους και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία σχεδιασμού.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

❖    Εργαστήρια συν-σχεδιασμού: Οι συνεδρίες αυτές διευκολύνουν την άμεση συνεργασία με τα μέλη της κοινότητας, επιτρέποντάς σας να διαμορφώσετε και να βελτιώσετε από κοινού τις υπηρεσίες με βάση τις πολύτιμες γνώσεις τους

❖    Δοκιμές ευχρηστίας: Εξασφάλιση ότι οι υπηρεσίες αξιολογούνται και επικυρώνονται από εκείνους που πρόκειται να επωφεληθούν περισσότερο από αυτές, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνάφεια και την αποτελεσματικότητά τους

❖    Σχεδιασμός υπηρεσιών: Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να δοκιμάσετε ιδέες και έννοιες με απτό τρόπο, συλλέγοντας ανατροφοδότηση από την κοινότητα για την περαιτέρω τελειοποίηση της υπηρεσίας

Καινοτομία και συν-δημιουργία

Μέσω της ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική καινοτομία και τη συνεργατική δημιουργία, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια πιο συνεργατική και ενδυναμωτική ατμόσφαιρα. Μαζί θα διερευνήσουμε μεθόδους για να ενισχύσουμε τη θετική κοινωνική επιρροή του οργανισμού σας και να επιφέρουμε διαρκή αλλαγή στις ζωές εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η κοινωνική καινοτομία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων και εφευρετικών λύσεων σε κοινωνικά ζητήματα, με στόχο την υποκίνηση ευνοϊκών κοινωνικών μετασχηματισμών. Εντοπίζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις, η κοινωνική καινοτομία ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων.

Ψηφιακές λύσεις για το σχεδιασμό υπηρεσιών

Ως πάροχοι υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών σας αξιοποιώντας τα δεδομένα για να βελτιώσετε το σχεδιασμό και την παροχή τους. Αυτή η στρατηγική σας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε υπηρεσίες που δεν είναι μόνο πιο αποδοτικές αλλά και πιο αποτελεσματικές στην ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών σας. Στο πλαίσιο αυτού του τμήματος, θα εμβαθύνουμε σε ψηφιακές λύσεις που είναι ειδικά προσαρμοσμένες για το σχεδιασμό υπηρεσιών, δίνοντάς σας τα εφόδια για να λαμβάνετε τεκμηριωμένες, βασισμένες στα δεδομένα αποφάσεις που επηρεάζουν θετικά τις κοινότητες που εξυπηρετείτε. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και γνώσεις, μπορείτε να ανεβάσετε τις υπηρεσίες σας σε νέα ύψη, διασφαλίζοντας ότι ανταποκρίνονται, είναι κατάλληλες και έχουν αντίκτυπο για όσους τις χρειάζονται περισσότερο.

Για το σχεδιασμό υπηρεσιών διατίθεται ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών λύσεων:

❖    Χαρτογράφηση διαδρομής

❖    Εργαστήρια συν-δημιουργίας

❖    Εργαλεία διαδικτυακής έρευνας

❖    Εργαλεία ψηφιακής πρωτοτυποποίησης (prototype creation)

❖    Chatbot και εικονικοί βοηθοί

❖    Λογισμικό διαχείρισης πελατειακών σχέσεων

❖    Εργαλεία ανάλυσης

Βιωσιμότητα στο σχεδιασμό υπηρεσιών

Ειδικά προσαρμοσμένο για παρόχους υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχες γειτονιές, αυτό το τμήμα κατάρτισης έχει ως στόχο να σας εφοδιάσει με τις απαραίτητες δεξιότητες για τον σχεδιασμό βιώσιμων υπηρεσιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά υπεύθυνες αλλά και κοινωνικά περιεκτικές και οικονομικά βιώσιμες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάρτισης, θα αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις για την ενσωμάτωση των αρχών της αειφορίας στη διαδικασία σχεδιασμού των υπηρεσιών σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε υπηρεσίες που όχι μόνο θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επιπλέον, θα μάθετε πώς να σχεδιάζετε υπηρεσίες που προάγουν την κοινωνική ισότητα, εξασφαλίζοντας ίσα οφέλη για όλα τα μέλη της κοινότητας.

Εξίσου σημαντικό, θα αποκτήσετε τις γνώσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων υπηρεσιών. Δημιουργώντας θετικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη συνέχεια των υπηρεσιών σας, κάνοντας έτσι μια διαρκή διαφορά στη ζωή των κοινωνικοοικονομικά μη προνομιούχων γειτονιών που εξυπηρετείτε.

Πρόσθετοι πόροι:

YouTube tutorial “What is Co-Design?”:  https://www.youtube.com/watch?v=54HTo63K4D4  

YouTube tutorial “Key Principles for Successful Co-Creation”:  https://www.youtube.com/watch?v=8pz4EYwmgrs 

Free template and manual for User Centered Design Canvas:  https://ucdc.therectangles.com/#what 

Links for deepening knowledge on universal and service design:

YouTube tutorial “Universal Design Principles and Examples”:  https://www.youtube.com/watch?v=Cf6lEv1_ZBU&t=45s

YouTube tutorial “7 Principles of Universal Design”: https://www.youtube.com/watch?v=Nev95poxHL0

YouTube tutorial “What is Service Design A Tale of Two Coffee Shops”: https://www.youtube.com/watch?v=HNOY8GLVy_8

YouTube tutorial “Webinar: What is Service Design?”: https://www.youtube.com/watch?v=szJX_R5UVI8

A study by Sangiorgi, D., & Prendiville, A. (2017). Service design: Insights from nine case studies. Journal of Service Research, 20(3), 247-261.

A study by Heylighen, A., & Bianchi-Berthouze, N. (2013). Probing the experiential qualities of domestic products through sensory vocabulary generation. Design Studies, 34(3), 313-331.

A study on key principles for User- Centered Design: Gulliksen, J., Göransson, B., Boivie, I., Blomkvist, S., Persson, J. and Cajander, Å.,” Key Principles for User-Centered Systems Design”, Uppsala, Sweden. Link: https://www.it.uu.se/research/hci/acsd/KeyPrinciplesForUCSD.pdf

Links for deepening knowledge on social innovation:

YouTube tutorial “The power of social innovation”: https://www.youtube.com/watch?v=YH53mGNPI80

YouTube tutorial “What is Social Innovation? How do you actually DO it?”: https://www.youtube.com/watch?v=7G20_sPzR4g

“Guide to Social Innovation” by Publication Office of the European Union: https://www.channelmanche.com/assets/document-downloads/EU-Guide-to-Social-Innovation.pdf

“A Practical Guide to Social Innovation” by Funding Master: http://fundingmaster.eu/a-practical-guide-to-social-innovation/

 

[1] Gulliksen, J., Göransson, B., Boivie, I., Blomkvist, S., Persson, J. and Cajander, Å.,” Key Principles for User-Centered Systems Design”, Uppsala, Sweden. Link: https://www.it.uu.se/research/hci/acsd/KeyPrinciplesForUCSD.pdf

[2] Heylighen, A., & Bianchi-Berthouze, N. (2013). Probing the experiential qualities of domestic products through sensory vocabulary generation. Design Studies, 34(3), 313-331.