Aktivitetens titel: Kartläggning av kroppen
Beskrivning: Detta är faktiskt en metod och kan användas antingen enligt förslaget eller anpassas till olika sammanhang, beroende på vad utbildarna vill att deltagarna ska diskutera. Kroppskartläggning kan vara användbart för utövare och forskare som vill: a) utforska och uppskatta hur känslor, kulturella normer eller praxis relaterar till (specifika delar av) fysiska kroppar eller är förkroppsligade. b) utforska frågor som människor tycker är svåra att uttrycka verbalt. c) bygga förtroende i grupper. Deltagarna använder sina kroppar och de konstmaterial de vill för att reflektera över sina kroppar och eventuella känsliga frågor som de vill utforska och diskutera. Några frågor som kan utforskas är frågor om identitet eller frågor om att bo/arbeta i ett visst område.
Typ av aktivitet: (brainstorming; diskussion; rollspel; reflektion etc.)
Reflektion, deltagande gruppövning
Miljö (inomhus/utomhus etc.) : En säker plats (inomhus eller utomhus, men avskilt så att det inte sker någon kränkning av privatlivet)
Viktigt: golvet ska vara så betongliknande som möjligt för att deltagarna ska kunna rita.
Dela in deltagarna i par. Ge varje person ett pappersark som är tillräckligt stort för att täcka hela kroppen. Be deltagarna att lägga sig ner på papperet i en ställning som de tycker om och be den andra personen att dra en linje runt kroppen.
Beroende på vilka ämnen/frågor du har valt kan du be deltagarna att visualisera detta på sina kroppar med hjälp av frågor som vägleder dem, t.ex. "Rita lycka eller rädsla på din kropp". "Hur känns det att få en viss sjukdomsdiagnos?" eller "Hur känns det att bli pappa eller gudmor?" Metoden kan hjälpa till med många frågor.
Dela bilderna med gruppen, och rotera sedan eventuellt och bilda nya par. Utveckla frågorna och rita fler detaljer eller skriv idéer på post-it-lappar som kan fästas på kroppskartan.
Varje person i varje par presenterar den andras teckning och upplevelse för att uppmuntra till aktivt lyssnande. Be varje person att rita och lägga till vad de vill på sin kropp. Det kan vara att göra den vacker, men det kan också vara en kropp som är täckt av symboler. Poängen är att uttrycka sig själv
Metoden är mycket lämplig för att diskutera eller utforska känsliga eller obekanta ämnen. Deltagarna bestämmer själva i vilken takt de vill dela med sig till vem. Det är inte viktigt att kunna rita eller vara konstnärlig. Använd material eller tekniker som deltagarna känner till eller gillar. Förvara bilderna på ett säkert ställe tills deltagarna är redo att dela med sig.Använd små grupper med 6-10 deltagare, max 12.
Ha en hög med pennor, tuschpennor, kritor, färg och dekorationer på en central plats som gruppen kan använda. Lägg ett underlag på golvet eller välj ett golv som får vara lite stökigt.
Variationer: Du kan inkludera en uppdelning av kroppen, där varje kroppsdel visualiserar en del av en identitet (t.ex. mor, dotter, fabriksarbetare, indonesier).